Tereyağlı Minik Çörekler

IMG_20151029_131433

Orijinal adını çevirirken zorlandım çünkü bizim yemek kültürümüze denk gelen bir karışılığı yok. Amerikalılar, bana göre minik çörekler olarak adlandırılabilecek bu lezzetli yiyeceğe Flaky Buttermilk Biscuits demişler.

Buttermilkin ülkemizde ticari olarak satışı yok. Süt kremasından, tereyağı yapılırken ortaya çıkan su yurtdışında buttermilk adıyla satılıyor, bizde bu ürün ne yapılıyor merak içindeyim. Ev ortamında buna en yakın ürünü, sütü sirke ya da limon suyu gibi asitli bir sıvı ile ağırlaştırarak elde etmek.

Hamuru hazırlaması, tıpkı pay ve kiş hamurunda olduğu gibi soğuk tereyağı ile seri çalışma istiyor. Aşağıda birkaç fotoğraf ile anlatmaya çalışacağım.

Özetle; hafiften dondurulmuş tereyağını eritmeden, una yedirmek suretil ile yapımı son derece kolay olan bu bisküvileri biz çok sevdik.

Kat kat yumuşacık dokusu, ince çıtır çıtır kabuğu, nefis lezzeti ile vazgeçemeyeceğiniz tatlardan biri olacağına eminim…

IMG_20151028_140811

Un, tuz, şeker, kabartma tozu ve karbonatı geniş bir kaba eleyip, dondurduğum tereyağını da una ekledim ve alttaki fotoğrafta görüdüğünüz gibi doğrayıcı ile donmuş olan tereyağını keserek kırıntı görünümünü alana kadar una yedirdim. Bezelye ya da çakıl taşı gibi bir görünümü olmalı, en mühimi de yağın erimemesi için hızlı hareket etmek.

IMG_20151028_140902

 

Sonrasında sütü 2 kerede hamura ekleyerek bir tahta kaşık ile hamuru toparlayıp, süt hamura tamamen karıştıktan sonra da yoğurmadan hamuru toplayarak beze haline getirdim.

 

IMG_20151028_141131

 

Bezeye yassı bir disk formu verip streç filme sardım ve  10 dakika buzdolabında dinlendirdim.

 

IMG_20151028_140650

 

Dinlenen bezeyi merdane yardımıyla fotoğrafta gördüğünüz gibi dikdörtgen şeklinde açtım.

 

IMG_20151028_143449

 

Sonra önce bir köşesini tam ortaya olmak üzere, mektup katlar gibi katladım.

 

IMG_20151028_143554

 

Sonra, açık olan karşı tarafı da üzerine kapatıp zarfa girecek mektup foruma getirdim ve bu işlemi ardı ardına tam 3 kez tekrarladım. Bu katlamalar hamurun pişerken kat kat açılmasını sağlayacak. Önemli olan tek bir nokta var o da şu ki, hızlı hareketin edin, yağı eritmeyin.

IMG_20151028_143317

 

Son katlamadan sonra hamuru kesmek üzere 1 cm kalınlığında açıp yuvarlak kesme kalıbı ile daire şeklinde kestim ancak ellerim yağlanmış ve unlanmış olduğu için, bu aşamayı fotoğraflamayı beynim otomatik olarak atlamış. Tepsiyi fırına koyduğumda aklıma geldi görüntü almadığım 🙂

Diğer detaylara aşığda yapımı kısmından ulaşabilirsiniz…

Reçetenini orijinaline şu linkten ulaşabilirsiniz; Flaky Buttermilk Biscuits

Malzemeler

(Ölçüler 240 ml.lik bardak ile)

  • 2 su bardağı un (280 gr.)
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 + 1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 120 gram tereyağı (soğuk)
  • 3/4 su bardağı soğuk süt (180 gr.)
  • 1 çorba kaşığı beyaz sirek, elma sirkesi ya da limon suyu

 

Yapılışı

  • Tereyağını küpler halinde doğrayıp 10 dakika derin dondurucuda bekletin.
  • Süte sirkeyi ilave edip karıştırın ve 10 dakika buzdolabında bekletin.
  • Fırını 200C’de ısıtmaya başlayın.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.
  • Kuru malzemeleri bir kaba eleyin.
  • Donmuş olan tereyağını,  bir bıçak veya hamur karıştırıcısı ile keserek kırıntı görünümünü alana kadar una yedirin. Yağın erimemesi için hızlı hareket edin.
  • Sütü 2 kerede hamura ekleyerek bir tahta kaşık ile hamuru toparlayıp süt hamura tamamen karıştıktan sonra eliniz ile  yoğurmadan hamuru toplayarak beze haline getirip,             10 dakika buzdolabında dinlendirin.
  • Hamuru 1 santim kalınlığında olacak şekilde dikdörtgen şeklini vererek açın ve mektup gibi katlayın.
  • Katladığınız hamuru yeniden 1 santim kalınlığında olacak şekilde açıp yeniden mektup gibi katlayın bu işlemi üç kez tekrarlayın. Açıp katlama esnasında hamurun tezgaha yapışmaması için hafifce unlayabilirsiniz.
  • 3 kez katlayıp açtığınız hamuru yine 1 santim kalınlığında açıp yuvarlak bir kesici ile ya da bardakla kesin. Keserken kalıbı hamura bastırıp yukarı çekin dairesel hareketlerle  kesmeyin ve bir spatula yardımı ile hamurun formunu bozmadan pişirme kağıdı serili fırın  tepsisine transfer edin.
  • Üzerine 1 kaşık sütle çırptığınız yumurta sarısı sürüp ısınmış fırında fansız olarak 12-16 dakika pişirin.

Benzer Yazılar

6 Yorumlar

  • Reply mustafa 1 Kasım 2015 at 23:30

    Paylaşımınız güzel olmus ufak bir ipucu vereyim orjinal milföy yaparken reçetedeki tereyağı hamuru dikdörtgen açtıktan sonra ortasına koyup katlıyoruz milföy hamurunu dikdörtgen şekil yapıp strece sarıp tekrar dolaba atıyoruz 1 saat dolapta durduktan sonra tekrar dikdörtgen acıyoruz bu işlemi toplamda 6 kere yapıyoruz yani 6 saat sürüyor . Ev hanımları için bu süre göz korkutucu olabilir fakat fine dinnig restoranda veya benzer cafe restoranlarda da bu süre normal işin özü 1. si cok katlı oluyor 2.si dolapta birer saat tutmam tereyagının eriyip hamur patlatmasını engelliyor ve milföy leziz oluyor benden de bir ip ucu 🙂 Ama paylaşımınızde gerçekten güzel ve pratik devamını bekliyoruz.

    • Reply Neo Mutfak 2 Kasım 2015 at 12:04

      Bilgilendirme için çokk teşekkür ederim Mustafa, milföy hamuru yapacağım zaman dikkate alacağım. Bu biskuvi, milföy hamuru değil ?

  • Reply Başak Ç 31 Ekim 2015 at 17:50

    Çikolata kremalı, marmelatlı ya da sade halini, kahveyle birlikte severek tüketebilirim. Mutlaka deneyeceğim. Kitap keyfi yaparken de lezzetli bir atıştırmalık olacaktır. 🙂

    frannyninpaltosu.blogspot.com.tr

    • Reply Neo Mutfak 2 Kasım 2015 at 12:06

      Teşekkür ederim Başak, mutlu oldum beğenmenize. Keyifli günler dilerim ?

  • Reply SEVGİ 29 Ekim 2015 at 22:56

    Elinize sağlık !..
    Buyuk bir raslantı olarak cok eski bir yemek dergisinde rastladığım buna benzer bir tarifi bu sabah kahvaltıya yaptım, ev halkı cok begendi. Kabartma tozu yerine yalnız karbonat koyulduğu için (tahmin etmistim aslında ama ilk defa denediğim için tarif dışına çıkmayayım dedim) biraz karbonat kokısu hissediliyordu:( Sizin tarifinizi daha çok beğendim, en yakın zamanda deneyeceğim:))
    Buttermilkin bizdeki karşılığı “yayık ayranı” bence. Ya da yoğurdu çalkalayarak yağı ayrıldıktan sonra kalan sıvı da aynı şey fakat biraz zahmetli. Sizin tarif ettiğiniz gibi süte sirke katılarak elde edilen sıvı yağı da içinde olduğu için besin değeri de daha yuksek diye düşünüyorum. Sevgiler…

    • Reply Neo Mutfak 29 Ekim 2015 at 23:06

      Çok teşekkür ederim, evet olabilir tabii yayık ayranı da yakın oldukça. Güzel bir reçete ben uzun zamandır yapıyorum eski blogumda vardı burayı güncellemeye başladım, hazır yapmışken de fotoğraflarını da yeniledim.

    Cevap Yazın