Aynı malzemelerle denenebilecek yüzlerce farklı varyasyonda kekler yapabilirsiniz. Bu kek de onlardan birisi, malzemelerin oranı ve eklenme sırasına göre, dokusu bambaşka bir hale gelmiş.
Sünger gibi ama yağların etkisi ile de ağızda eriyor. Küçük bir kek, bir de müthiş lezzeti işin içine girince anında bitiyor tabii.
Tarif anitalianinmykitchen.com’dan, orijinal ismi ile çeviri yaptığım için Portakallı İtalyan keki olarak da burada yerini aldı.
‘Bunu mutlaka denemeliyim’ lisetesine ekleyebilirsiniz…
Malzemeler:
(Öçlüler 240 ml.lik su bardağı ile)
- 150 gram un (1 su bardağı+ 1 çorba kaşığı)
- 3 adet (L) büyük boy yumurta
- 180 gram toz şeker (3/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı)
- 50 gram tereyağı
- 40 gram yoğurt (1 çorba kaşığı dolusu, tepeleme)
- 15 gram zeytinyağı (1 çorba kaşığı dolusu)
- 30 gram süt (2 çorba kaşığı)
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
- Çeyrek çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Tüm malzemeler oda ısısında olmalı.
- 23×23 santim boyutlarında kare tepsiyi yağlayıp kenara alın,
- Fırını 165 derecede fanlı olarak ısıtmaya başlayın.
- Un, tuz, karbonat ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
- Yoğurt ve sütü bir kasede karıştırın.
- Tereyağını yakmadan eritin ve ılınınca zeytinyağı ile karıştırın.
- Yumurta ve toz şekeri, şeker eriyene ve karışım hacim alana kadar 7 dakika çırpın.
- Yoğurtlu karışımı ekleyin, 1 dakika çırpıp mikseri en düşük konuma getirin ve unu ilave edin.
- Un parçaları kaybolana kadar karıştırıp son olarak portakal kabuğunun rendesini ve yağ karışımını ekleyip kalıba dökün ve ortalama olarak 30-35 dakika üzeri kumrallaşana kadar pişirip fırından alın.
- Oda ısısında soğutup dilimleyerek servis edin.
- Tercihen üzerine üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun…
7 Yorumlar
Merhaba tarifi mutlaka dnemeliyim listesine ekleyip denedim yapimi cok kolay ayni zmanda kucuk olmasi benim icin avantaj ve o muthis portakal kokusu yokmu enfess. Tesekkurler esra hanim hic bir tarifiniz beni yaniltmadi iyiki varsiniz ?
Ellerinize sağlık,çok mutlu odum…
Harika bir reçete. Hem de benim gibi sık sık taze kek yapmak isteyenler için küçük ölçekli olması da diğer bir avantajı bence.
Merhaba,sizi takip ediyor ve tariflerinizi çok beğeniyorum.konuyla alakalı değil ama size birşey sormak istiyorum. Bazı hamur işlerinde tereyağı tadı ve kokusu baskın oluyor ve kendini hissettiriyor.ben zaten tereyağını çok fazla sevmiyorum ama margarin kullanmak istemediğim için tercih ediyorum.markayla alakalı olabileceğini düşündüm ve değişik markalar demedim. hafif, kokusu fazla olmayan bir marka öneriniz var mı?siz ne kullanıyorsunuz merak ettim. Bu arada ben pınar kullanıyorum en çok bu markayı beğendim.bu arada markalarla hiçbir bağlantım yok sadece bir arayış içerisindeyim?sevgiler
Merhaba, tereyağı konusunda kokusu ile ilgili çokça yorum geliyor. Ben günlük tereyağı kullanmayı tercih ediyorum. Güvendiğimiz, yıllardır alışveriş yaptığımız yerel bir üreticiden alıyoruz, saydığınız markaların pastörize yağlarındaki o nahoş kokunun yerine, miss gibi taze süt kokusu oluyor. Marketlerde illa ki taze, günlük tereyağı olur onları deneyin. Mesela MİS ve SÜTAŞ’ın günlük tereyağlarını denemiştim oldukça iyi, önemli olan tarihi çok geçmiş olmasın. Açık olarak alacaksanız da, mutlaka tuzsuz alın. Çünkü günlük tereyağı, gün içinde satılmadığında, tuzlanıp ertesi günlerde satışına devam ediliyor. Yani yağın tuzsuzluğu, tazelik kriteri aslında.
Hemen denedim. İnanılmaz güzel oldu. Tarif için teşekkürler. Sevgiler…
Elerinize sağlık beğenmineze çok sevindim, teşekkür ederim denediğiniz için…